Az SSL, ami a Secure Sockets Layer rövidítése, egy olyan kulcsfontosságú technológia, amely biztosítja a biztonságos kommunikációt az ügyfél (általában a webböngésző) és a kiszolgáló (a weboldal tárhelyszolgáltató szervere) között. Biztonságos és titkosított kapcsolatot biztosít, megvédve az érzékeny információkat a jogosulatlan hozzáféréstől az átvitel során. Ebben a cikkben az SSSL mőködéséről lesz szó.

Az SSL működése

1. SSL Handshake:

Amikor egy felhasználó HTTPS-en (Hypertext Transfer Protocol Secure) keresztül próbál meg elérni egy webhelyet, a webböngésző SSL-kézfogást kezdeményez a szerverrel. E folyamat során a böngésző kéri a kiszolgálót, hogy azonosítsa magát.

2. SSL működése, a Szerver-hitelesítés:

A kiszolgáló válaszul elküldi SSL-tanúsítványát, amely tartalmazza a kiszolgáló nyilvános kulcsát, domainnevét és a tanúsítvány kibocsátójának (Certificate Authority) digitális aláírását. A böngésző ellenőrzi az SSL-tanúsítvány hitelességét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a webhely legitim, és nem egy potenciális adathalász webhely.

3. Nyilvános kulcsú titkosítás:

Az SSL-tanúsítvány hitelesítését követően a böngésző egy véletlenszerű szimmetrikus titkosítási kulcsot generál, amelyet munkamenetkulcsnak nevezünk. Ezt a munkamenetkulcsot ezután az SSL-tanúsítványból származó kiszolgáló nyilvános kulcsával titkosítja. Az aszimmetrikus titkosítás biztosítja, hogy csak a kiszolgáló megfelelő magánkulcsa tudja visszafejteni ezt az információt.

4. Biztonságos kapcsolat létrehozása:

A titkosított munkamenetkulcsot visszaküldi a kiszolgálónak. Most már mind az ügyfél (böngésző), mind a kiszolgáló rendelkezik a munkamenetkulccsal. Ezt fogják használni az SSL-munkamenet során kicserélt adatok titkosítására és visszafejtésére.

5. SSL működése közbeni Biztonságos adatátvitel:

Ettől a ponttól kezdve az ügyfél és a kiszolgáló között kicserélt összes adatot a munkamenetkulcs segítségével titkosítják. Ez biztosítja, hogy még ha valaki le is hallgatja az adatokat az átvitel során, a megfelelő dekódoló kulcs nélkül nem lesz képes elolvasni vagy értelmezni azokat.

Az SSL-munkamenet vége:

Az SSL-munkamenet addig tart, amíg a felhasználó be nem zárja a böngészőt, vagy el nem navigál a védett webhelyről. Ekkor az SSL-munkamenet megszűnik, és új kézfogásra lenne szükség, ha a felhasználó újra meglátogatja ugyanazt a webhelyet.

Konklúzió

Az SSL használata alapvető fontosságú, különösen az olyan webhelyek esetében, amelyek érzékeny információkat, például bejelentkezési adatokat, személyes adatokat vagy pénzügyi tranzakciókat kezelnek. Nemcsak az adatokat védi a lehallgatástól és a manipulációtól, hanem segít a webhely látogatóinak bizalomépítésében is, mivel a böngésző címsorában a „lakat” ikon vagy a „HTTPS” felirat látható, ami a biztonságos kapcsolatot jelzi.

Fontos megjegyezni, hogy az SSL-ből a Transport Layer Security (TLS) fejlődött ki, de az SSL és a TLS kifejezéseket gyakran felváltva használják. A modern webkiszolgálók elsősorban a TLS-t használják a biztonságos kapcsolatok biztosításához, és a legújabb verzió a TLS 1.3, amely elődeihez képest nagyobb biztonságot és teljesítményt nyújt.

Ha tetszett ez a cikk csekkold le a HTML ről szóló cikkünket is vagy olvass mégtöbbet az SSL működéséről itt.

webcode4you