A Html az angol HyperText Markup Language kifejezés rövidítése ami magyarul hiperszöveges jeölő nyelvet jelent. Ez egy úgynevezett script nyelv, amit weboldalak megjelenítésére használnak. Fontos tudni hogy a html és a css két különböző nyel viszont együtt használják őket a webfejlesztők. Ezek a nyelvek sokak szerint nem igazi programozási nyelvek mivel valós matematikai műveleteket nem képes elvégezni ezért nevezik inkább script nyelvnek.

1. A HTML története

A programnyelvet 1990 ben eredetileg dokumentumok struktúrálására tervezték mivel az internet kezdeti szakaszában az oldalak inkább egy dokumentum oldalra hasonlítottak. Később mivel egyre nagyobb hangsúlyt kapott a weboldalak kinézete is a nyelv újabb verzióiban megjelentek a formázási lehetőségek például a dőlt betű az aláhúzás vagy a képek beillesztésének lehetősége is. A nagyobb változást az 1996 os frissítés hozta amikor már scriptek beágyazásával dinamikusabbá is lehetett tenni egy weboldalt. Az 1998-as Html 4.0-ás verziójában készült dokumentumok már megfeleltek az SGLM szabványnak is. A Html 4 és 5 között elég sok idő telt el. A nyelv 5. 2008 as megjelenését nagy részben a dinamikus tartalom fogyasztása tehát a videó és hangfájlok lejátszásának az igénye váltotta ki. A Html 5 kisebb nagyobb változtatásokkal mind a mai napig használatban van.

2. Mi az a Html? Hogyan működik?

Azt már tudjuk, hogy a Html egy script nyelv amit nagy részben weboldalak fejlesztésére használnak, de vajon melyik részét építi is fel ma egy weboldalnak?

a, A Html a weblapon mit is csinál?

Álltalában a szöveges tartalmak megjelenítésére van manapság használva egy modern weboldalon. A kinézetést és szépségét egy weboldalnak álltalában a CSS kódok adják és a weboldal mögött történő számításokat a JavaScript nevű program nyelvben használják.

b, A Html felépítése

A Html nyelv egy nagyon logikus hierarchikus struktúrán alapul. A nyelvben különböző úgynevezett tag-ek vannak amiknek egy bizonyos feladata van. Például a h1 tag a Címet jelenti. A h2 már egy alcím és így tovább. Az adott tag-ek egymás alá is rendelhetőek például egy div tagon beül lehet még egy div és azon belül mondjuk egy a tag ami egy aloldalra tud vezetni. Összességében egy nagyon logikus felépítésű script nyelvről beszélünk amit könnyű megtanulni.

Mi-az-a-Html-Hogy-néz-ki

3. Álláslehetőség

Önmagában a Html fejlesztő mint állás nem nagyon létezik viszont az úgy nevezett front end fejlesztőkre nagy kereset van a piacon. A front end magyarul erőtéri fejlesztőként értelmezhető.

a, Mit csinál egy front end fejlesztő

Ahhoz hogy ezt megértsük vegyük először, végig hogy miből áll egy weboldal. Egy weboldalon van szöveg amiért a Html nyelv felelős ez a szöveg meg van formázva kidíszítve képekkel színekkel ezért felelős a Css valamint a weboldal hátterében futnak számítások ezeket végzi a JavaScript nyelv. Egy front end fejlesztő azzal foglalkozik amit a felhasználó lát. A back end (hátsó fejlesztő) a háttérben végzett műveletekkel és adatkezeléssel foglalkozik.

b, Mit kell tudni?

Egy front end fejlesztőnek nagyon jól kell tudnia bánni a Html és a Css kóddal valamint érdemes valamennyit értenie a JavaScript és a PHP kód hoz is.

c, Mennyit fizet?

Kezdőként, bruttó 400-570 ezer, míg több éves rutinnal és tudással, 970 ezer-1,6 millió forintot is kereshet egy front end fejlesztő.

Ha tatszett a cikk és szeretnél egy saját wordpress blogot vagy wordpress fejlesztőt keresel csekkold ajánlataimat.

Vélemény, hozzászólás?

webcode4you