Mi is az a cms?

A cms angolul Content Management System azaz tartalom kezelő rendszer. Egy cms egy olyan weboldalon lévő program ami lehetővé teszi az adott weboldal szerkesztését és kezelését programozói tudás nélkül. Ilyen programok tették lehetővé a blogolás és az internet világ méretű elterjedését. ilyen rendszer pélául a wordpress admin felülete is. A cms wordpresses változata nyílt forráskódú ingyenes rendszer.

Mi az a forráskód?

Egy szoftver kódból épül fel ezt nevezzük forrás kódnak. Ez az adott program vagy esetünkben cms-t felépítő kód. ha egy program nyílt forráskódú az azt jelenti, hogy az adott program forráskódja mindenki számára nyíltan elérhető és módosíthastó. Ilyen nyílt forráskódú program még például a linux rendszer vagy a sokak telefonján futó android rendszer is.

Miért jó a cms wordpress-es változata?

A wordpress a legnépszerűbb cms a világon. A teljes web 43% wordpress alapú weboldalon fut. A wordpress cms megoldása teljesen nyílt forráskódú és ráadásul még ingyenes is a piacon lévő többi cms megoldással ellentétben. A nyílt forráskód hatalmas előnye hogy nagyon sok bővítmény létezik a wordpress cms megoldásához. Ilyen bővítmények például a woocommerce és a generatepress. A bővítmények mellett a cms wordpresszes megoldásának még egy nagy előnye az állandó frissitések érkezése amelyekkel frissen tartják a program kinézetét és rendszeresen adnak hozzá új funkciókat, hogy minnél könnyebb legyen a cms használata.

Honnan töltheted le a wordpress cms megoldását?

a wordpress programot a wordpress hivatalos weboldaláról tudod letölteni teljesen ingyen. Viszont ennek a feltelepítése hosszas és komplikált tud lenni. Ha meg szeretnéd ezt a fejfájást spórolni magadnak akkor tekintsd meg szolgáltatásimat.

Hogy is néz ki egy wordpresses oldal?

Ez az oldal is a wordpress rendszerében készült és az eddigi projektjeim nagy részéhez a wordpresset használtam. Egy wordpress admin felület a következő képen néz ki:

cms wordpress
A wordpress admin felülete

Vélemény, hozzászólás?

webcode4you